overview-scthans

Psykiatrisk Center Sct. Hans kåret til Årets sundhedsbyggeri 2022

September 2022
patienthave sct hans

I sidste uge overrakte Nohrcon prisen for Årets Sundhedsbyggeri til hele holdet bag Psykiatrisk Center Sct. Hans – også kendt som ”Udsigten”. En offentlig afstemning og en fagjury afgjorde, at det var retspsykiatriens nye pejlemærke for fremtidens sundhedsbyggeri ved Roskilde Fjord, som fortjente hædersprisen i år. Juryen fremhævede bl.a. projektets store indlevelse i de særlige patienters behov og den tætte kontakt til naturen.

DE 5 PROJEKTER DER VAR NOMINERET TIL PRISEN I 2022:

OPLAND vandt arkitektkonkurrencen om den nye retspsykiatri tilbage i 2012 sammen med bl.a. KHR, Rubow, OJ Rådgivende Ingeniører og Spangenberg & Madsen. Partner og landskabsarkitekt hos Opland, Lars Alva-Jørgensen udtaler om projektet:

”Vi ved, hvor stor en betydning det har for mennesker med kontakten til naturen – og for svært psykisk syge patienter kan det virke helende på sindet og være med til at skabe ro. Derfor har det også som landskabsarkitekt været meget meningsfuldt at have arbejdet med den ny retspsykiatri – ikke mindst pga. den fantastiske placering i landskabet med udsigt over både Roskilde Fjord og de grønne haver, som man har visuel kontakt med fra stort set alle rum i bygningen.”

FAGJURYEN UDTALTE BL.A. FØLGENDE OM PSYKIATRISK CENTER SCT. HANS VED NOMINERINGEN:

  • “Et meget imødekommende projekt udført med stor indlevelse i de særlige patienters behov. Med få virkemidler er der opnået en god harmoni – et byggeri i balance med omgivelserne.”
  • “Viser stor forståelse for brugerne af byggeriet. Positivt med den tætte kontakt til naturen overalt i byggeriet. Fin udnyttelse af dagslyset. Godt materialevalg. Sikkert og overskueligt fælles gårdrum.”
  • “Projektet har formået at løse udfordringerne med at skabe rummelige uderum, der samtidig opfylder de nødvendige krav om sikker afskærmning. Et smukt byggeri, som har taget funktionskravene alvorligt, men også anvendt dem til at skabe nye muligheder.”

I DEN OFFENTLIGE AFSTEMNING LØD ROSERNE TIL PSYKIATRISK CENTER SCT. HANS BL.A.:

  • “Et på samme tid følsomt og enkelt stykke sundhedsarkitektur, der skaber en rolig ramme for psykiatrisk behandling.”
  • ”Arkitekturen udviser respekt og venlighed overfor personalet og brugerne. Mange universelle løsninger som bidrager til muligheden for at føle sig godt tilpas og udøve aktiviteter i løbet af dagen. Samtidig har de indsatte mulighed for at opleve en tilknytning til livet på den anden side af muren, da alle har fine udsigter. Byggeriet tilpasser sig så smukt i landskabet.”
  • ”Byggeriet indgår som et samlet hele i omgivelserne og formår at bringe åbenhed og afskærmning i balance.”
  • ”De smukke rammer i naturen, har mulighed for at have en gavnlig virkning på psyken, så patienten/klienten vil føle sig værdsat og ikke gemt af vejen.”
  • ”Det er det mest poetiske projekt og formidabelt løst ift. funktionens ellers begrænsende rammer.”
  • ”Det her projekt er lykkedes med at skabe noget smukt og funktionelt med fokus på de liv, som leves her. Arbejdsliv, som er trygge og givende, patientliv, som er helende og værdige. Noget vi som samfund kan være stolte af. Det er med til at gøre os til et klogt samfund, når vi lader vores kreativitet og tekniske snilde udfordre af de benspænd, som et psykiatrisk hospital stiller.”
  • ”Er så smukt og med fantastiske faciliteter. For mig er det vigtigt at folk med psykiske udfordringer har et sundt, enkelt og roligt miljø i modsætning til deres ofte kaotiske tanker.”
  • ”Fordi jeg har været med fra starten i hele projektet og arbejder dagligt i de nye store rammer og nyder dem med patienterne.”
  • ”Human helende arkitektur i bedste danske arkitekturtradition.”
  • ”Smukt og helende for de syge patienter. Højteknologisk, og nærmest usynlig sikring – ligner et lækkert hotel.”
sct udearealer
patienthave sct hans

Psykiatrisk Center Sct. Hans kåret til Årets sundhedsbyggeri 2022

fællesskaber
landskab
biodiversitet
klima
August 2022

I sidste uge overrakte Nohrcon prisen for Årets Sundhedsbyggeri til hele holdet bag Psykiatrisk Center Sct. Hans – også kendt som ”Udsigten”. En offentlig afstemning og en fagjury afgjorde, at det var retspsykiatriens nye pejlemærke for fremtidens sundhedsbyggeri ved Roskilde Fjord, som fortjente hædersprisen i år. Juryen fremhævede bl.a. projektets store indlevelse i de særlige patienters behov og den tætte kontakt til naturen.

OPLAND vandt arkitektkonkurrencen om den nye retspsykiatri tilbage i 2012 sammen med bl.a. KHR, Rubow, OJ Rådgivende Ingeniører og Spangenberg & Madsen. Partner og landskabsarkitekt hos Opland, Lars Alva-Jørgensen udtaler om projektet:

”Vi ved, hvor stor en betydning det har for mennesker med kontakten til naturen – og for svært psykisk syge patienter kan det virke helende på sindet og være med til at skabe ro. Derfor har det også som landskabsarkitekt været meget meningsfuldt at have arbejdet med den ny retspsykiatri – ikke mindst pga. den fantastiske placering i landskabet med udsigt over både Roskilde Fjord og de grønne haver, som man har visuel kontakt med fra stort set alle rum i bygningen.”

DE 5 PROJEKTER DER VAR NOMINERET TIL PRISEN I 2022:

FAGJURYEN UDTALTE BL.A. FØLGENDE OM PSYKIATRISK CENTER SCT. HANS VED NOMINERINGEN:

  • “Et meget imødekommende projekt udført med stor indlevelse i de særlige patienters behov. Med få virkemidler er der opnået en god harmoni – et byggeri i balance med omgivelserne.”
  • “Viser stor forståelse for brugerne af byggeriet. Positivt med den tætte kontakt til naturen overalt i byggeriet. Fin udnyttelse af dagslyset. Godt materialevalg. Sikkert og overskueligt fælles gårdrum.”
  • “Projektet har formået at løse udfordringerne med at skabe rummelige uderum, der samtidig opfylder de nødvendige krav om sikker afskærmning. Et smukt byggeri, som har taget funktionskravene alvorligt, men også anvendt dem til at skabe nye muligheder.”

I DEN OFFENTLIGE AFSTEMNING LØD ROSERNE TIL PSYKIATRISK CENTER SCT. HANS BL.A.:

  • “Et på samme tid følsomt og enkelt stykke sundhedsarkitektur, der skaber en rolig ramme for psykiatrisk behandling.”
  • ”Arkitekturen udviser respekt og venlighed overfor personalet og brugerne. Mange universelle løsninger som bidrager til muligheden for at føle sig godt tilpas og udøve aktiviteter i løbet af dagen. Samtidig har de indsatte mulighed for at opleve en tilknytning til livet på den anden side af muren, da alle har fine udsigter. Byggeriet tilpasser sig så smukt i landskabet.”
  • ”Byggeriet indgår som et samlet hele i omgivelserne og formår at bringe åbenhed og afskærmning i balance.”
  • ”De smukke rammer i naturen, har mulighed for at have en gavnlig virkning på psyken, så patienten/klienten vil føle sig værdsat og ikke gemt af vejen.”
  • ”Det er det mest poetiske projekt og formidabelt løst ift. funktionens ellers begrænsende rammer.”
  • ”Det her projekt er lykkedes med at skabe noget smukt og funktionelt med fokus på de liv, som leves her. Arbejdsliv, som er trygge og givende, patientliv, som er helende og værdige. Noget vi som samfund kan være stolte af. Det er med til at gøre os til et klogt samfund, når vi lader vores kreativitet og tekniske snilde udfordre af de benspænd, som et psykiatrisk hospital stiller.”
  • ”Er så smukt og med fantastiske faciliteter. For mig er det vigtigt at folk med psykiske udfordringer har et sundt, enkelt og roligt miljø i modsætning til deres ofte kaotiske tanker.”
  • ”Fordi jeg har været med fra starten i hele projektet og arbejder dagligt i de nye store rammer og nyder dem med patienterne.”
  • ”Human helende arkitektur i bedste danske arkitekturtradition.”
  • ”Smukt og helende for de syge patienter. Højteknologisk, og nærmest usynlig sikring – ligner et lækkert hotel.”
sct udearealer