Kranparken nordhavn mockup

Den Grønne Ankomstplads: Fra erhvervsområde til grøn ankomst og mødested i Kirkebjerg

Boligområde med grønne arealer og plads til det gode liv

Bygherre: Brøndby Kommune
Sted: Kirkebjerg
Landskab: OPLAND
Ingeniør og trafik: Via Trafik – en del af Sweco
Lys: Light Bureau – part of Afry
Entreprenør: Optimus Anlæg A/S
Status: Projektet forventes færdigt i 2024
Temaer: Urban pladsdannelse, fællesskaber, håndtering af regnvand/klima, biodiversitet

Den Grønne Ankomstplads’ udformning bygger på lokalplanens vision om at skabe et attraktivt boligområde med grønne arealer og plads til det gode liv. Det er den nedrevne industriejendom på Elementfabrikken 7, der i den forbindelse er blevet transformeret fra erhvervsområde til grøn ankomstplads og mødested for den nye bydel i Brøndby Kommune, Kirkebjerg. På en del af matriklen opføres en ny børneinstitution. Med fokus på rummelige pladsdannelser og gode opholdsmuligheder, rekreative arealer, synlig håndtering af regnvand og etablering af stiforbindelser, bliver Den Grønne Ankomstplads et naturligt samlingspunkt og et attraktivt grønt åndehul.

Adgange og forbindelser

Den Grønne Ankomstplads er det nye boligområdes ankomstplads. Arealet afgrænses mod nord med beplantning, der ved grænsen til Glostrup Kommune, danner en grøn portal. Mod boligbebyggelsen mod vest opløses beplantningen til en mere diffus afskærmning med større visuel interaktion mellem boligerne og cirkelpladsen. På tværs af arealet etableres sekundære stiforbindelser.

Den Grønne Ankomstplads er et attraktivt urbant og grønt byrum, der henvender sig til alle aldersgrupper og er samtidig et tilgængeligt og inviterende sted som en del af bydelens transformation fra aktivt erhvervsområde til primært boligområde med tilhørende institutioner.

Hovedgreb: Cirkelpladsen og Regnvandspladsen

Den Grønne Ankomstplads er disponeret som et byrum, hvor en større primær pladsdannelse, `Cirkelpladsen´, og en mindre sekundær pladsdannelse, ´Regnvandspladsen´, kobler sig på det gennemgående stiforløb.

På ’Cirkelpladsen’, som er den primære attraktion, etableres et stort opholdsmøbel i flere niveauer, der inviterer til ophold. Møblet er designet med henblik på forskellige opholdsmuligheder og har et udtryk, så det også indgår som et markant og forfinet skulpturelt element på pladsen. I kanten og i beplantningen er der effektbelysning således, at cirkelpladsen også bliver iscenesat i mørke.

Pladsen er tænkt til både uformelt ophold og til planlagte events som f.eks. loppemarked, musik i gaden, fastelavn mm.

’Regnvandspladsen’ er en mindre, sekundær plads, der ligger ud for børneinstitutionen som et befæstet areal, hvor det cirkulære forsænkede regnvandsbassin er hovedattraktionen med en lille bro og siddemuligheder.

Afvanding

Et vigtigt fokusområde for Den Grønne Ankomstplads har været en samling af flere tiltag for tilbageholdelse af regnvand ved store regnmængder. Jordbundsforholdene er ikke egnede til nedsivning, hvorfor der etableres lavninger i terræn og underjordiske reservoirer med overløb og vandbremse, så vandet tilbageholdes og nedsiver i muligt omfang, indtil afløbssystemets kapacitet kan modtage vandet.

Lignende projekter

2024-04-08T16:40:48+02:00
Boyesgadekarréen

Boyesgadekarréen

Gårdfornyelse med brug af interessante genbrugsmaterialer

2023-09-11T10:47:55+02:00
lundehustorvet

Lundehustorvet

Grønt og socialt knudepunkt i Bispebjerg Bydel