Boyesgadekarréen – gårdfornyelse med brug af interessante genbrugsmaterialer
Ét samlet gårdrum
Beliggenhed: Vesterbro
Bygherre: Københavns Kommune
Landskab: Opland
Areal: ca. 2000 km
Status: 2019-2023
Ydelser: Skitsering, dispositionsforslag, projektering, udbudsprojekt, udførelse, AMK, byggeledelse og fagtilsyn
Temaer: Klima, Fællesskaber, Beboerinddragelse, Genbrug af materialer
I hjertet af Vesterbro lå før en række mindre gårdrum omkranset af Boyesgade, Vesterbrogade og Brorsonsgade. Hvad der før var snørklede, smalle og mørke gårdrum, er nu åbnet op og omdannet til én stor fællesgård for hele boligkarréen. Projektet er udført for Københavns Kommune, som hvert år gennemfører flere fælles gårdhaveprojekter i København under ”Lov om byfornyelse og udvikling af byer”.
Ét samlet gårdrum
De oprindelige forhold i Boyesgadekarréen var præget af dårligt vedligeholdte gårdarealer, som var opdelt af plankeværker. Desuden var der terrænspring imellem de enkelte ejendomme, ligesom adgangen mellem vej og gård for hovedparten af ejendommene ikke var optimal med hensyn til udtagning af dagrenovationen. Herudover fandtes der et misligholdt baghus og kældre med gamle oliebeholdere. Stort set alle terrænflader var dækket af beskedne betondæk, asfalt og fliser, der var uegnede til leg og ophold.
Med gårdprojektet har målet været at skabe et indbydende rum for naboskab og udeliv med særligt fokus på beplantning, der giver forskellige oplevelser igennem året. Der var fra starten af et ønske om at skabe et fælles liv: et samlingspunkt der kunne få beboerne til at søge ud mod midten for at deltage i det fælles liv; og børnene der, som en selvfølge, kunne indtage hele gården med løbecykler, løbehjul og glade hvin. Med andre ord, at fjerne de fysiske hegn og forhindringer for at få det sociale miljø til at blomstre.
En grøn og permeabel gård
Med det nye gårdrum har vi prioriteret de grønne og permeable flader frem for de faste. Gårdrummet er bundet sammen af et centralt stiforløb der tilpasser sig efter en mosaik af tilstødende plantebede, opholdslommer samt et stort fælles plæneareal. De mange permeable flader er med til at øge den lokale nedsivning og aflaste det lokale kloaksystem.
Med stor inddragelse af beboerne er bedene blevet beplantet med en stor variation af stauder, klatreplanter, buske og træer, der pryder gården hele året rundt. Gårdens flora er en skøn kombination af ønsker og input fra beboerne blandet med robuste og insektelskende arter. Bedene er en direkte afspejling af beboernes ejerskab til gården tilpasset gårdens vækstvilkår og til gavn for gårdens fauna.
Genbrugsmaterialer skaber identitet og ånd
Mange af elementerne i den nye gård er fundet på Selinevej – Københavns Kommunes opbevaringsplads for genbrugsmaterialer. Muligheden for at hente genbrugsmaterialer fra kommunens tidligere projekter har givet projektet en materialekvalitet der ellers ikke havde været muligt. I gårdhaven kan man kan blandt andet finde store granitelementer fra Israels Plads og Børsen samt fra den tidligere cykelsti i Ørestad.
Lignende projekter
Kranparken: Nordhavns nye offentlige bypark
Nordhavns nye offentlige bypark. En holm rammet ind af blåt og grønt
Bernstorffs Slotshave
Forskønnelse af indgangspartier til historisk have