Kranparken nordhavn mockup

Vundet: Blåmejsegården i NV

Januar 2024

I Nordvests Fuglekvarter skal Opland være med til at skabe et funktionelt, rekreativt og sammenhængende gårdmiljø omkring Blåmejsegården. Projektet er en del af Københavns Kommunes byfornyelsesindsats Københavns Gårdhaver, der har fokus på renovering af nedslidte og utidssvarende friarealer. Målet med Københavns Gårdhaver er dels at give københavnerne adgang til rekreative og grønne nærmiljøer samt gøre København til en grønnere by.

Vigtige fokusområder i projektet

Et lavt CO2- aftryk, biodiversitet, social sammenhængskraft og stedets egenart er fokusområder i projektet. Vi ser Blåmejsegården som et projekt, der kan blive det gode eksempel på hvordan genbrug, upcycling og bæredygtighed naturligt kan indgå ved fremtidige gårdrenoveringer. Konkret vil vi arbejde med at:

Have et lavt CO2-aftryk, bæredygtighed & regnvand – cirkulær økonomi og CO2-reduktion bliver bærende for det arkitektoniske greb. Vi vil bl.a. arbejde på at anvende så få CO2-tunge materialer som asfalt og beton som muligt. Vi vil genbruge eksisterende materiale i det omfang, vi kan – både ift. planter, belægninger og opbygninger.

Sikre en rumlig disponering af udeområderne – i dag er gårdene opdelte med hegn og hække imellem. I fremtiden skal gårdarealet være én sammenhængende gård, hvor man ikke skal låse sig ind og ud mellem gårdens forskellige områder, men i stedet have fornemmelsen af et samlende udeområde med forskellige rumligheder, nicher og kroge.

Sørge for gode mødesteder og rekreative funktioner – De fælles rum hvor folk færdes og mødes er med til at danne rammerne for udfoldelsen af det gode liv. I de nye udeområder bliver der plads til både den lille niche og den lidt større plads, hvor flere kan samles. Landskabet udformes med rum og rekreative muligheder, så sammenhænge og funktioner er logiske og stimulerende. Med aktiverede kantzoner skabes små, grønne opholdspladser, hvor genbrugsmaterialer f.eks. anvendes til inventar, belægning eller nye legeelementer.

Give plads til praktiske funktioner – gården skal blive nem at bruge ift. renovation, cykelparkering og tørrestativer og sikre, at det ikke roder eller skæmmer. I en travl hverdag er praktik nemlig helt afgørende. Vi tegner uderum med funktionelle og ærlige elementer, der tager afsæt i beboernes ønsker og bevægelsesmønstre, så det er logisk, overskueligt og vigtigst af alt funktionelt. Når vi samler funktioner i praktiske og dertil indrettede omgivelser, undgår vi rod og uorden i uderummene.

Sikre en varieret, robust og frodig beplantning, bynatur og biodiversitet – Vi anvender beplantning af flere hensyn. Arkitektonisk danner den rum og nedbryder den store skala til en mindre og menneskelig skala. Den taler til vores sanser og iboende naturfølelse. En frodig og blomstrende gårdhave højner attraktiviteten og livet i bebyggelsen, giver varierede oplevelser over året og bringer bymennesket ”hjem” til naturen.

Fokusere på arkitektur, egenart og identitet – Blåmejsegårdens særkende er den nyklassicistiske arkitektur, enkelheden og de rene linjer. Det er kvaliteter, vi bygger videre på i den nye gårdhave ved at arbejde med elementer og greb fra den klassiske havearkitektur, som f.eks. ses i G.N. Brandts Have i Gentofte.

Fakta
Bygherre: Københavns Kommune
Sted: Gårdhaven Blåmejsegården, 2400 København NV
Blåmejsegården er tegnet af arkitekt F.C. Harboe og er opført i 1928/1929 af Københavns Kommune.