Opland på studietur i Cornwall

STUDIETUR 2024: KORNISK SLARAFFENLAND MED STORSLÅET NATUR

Juni 2024

Opland er netop vendt hjem fra en inspirerende studietur i Cornwall. Til trods for at det kan være svært at finde tid i en travl hverdag på tegnestuen, har studieturene en stor værdi for den faglige udvikling og det sociale fællesskab. Vi er kommet hjem med fornyet energi, en god portion inspiration samt en masse fælles referencer, som vi helt sikkert kan videreføre i vores egne projekter.

Cornwall er et stort område at udforske og de tre dage vi havde sat af, skulle derfor udnyttes til fylde. Læs mere herunder om vores oplevelser i det sydvestengelske.

Enestående Cornwall

På en solrig forårsdag tog Opland på studietur til maleriske Cornwall, der brillerer med et unikt og varieret naturgrundlag, årtusinders samspil mellem natur og kultur, nogle af de smukkeste parker i verden, en stærkt udviklet havekultur og temperaturer, der måske bliver fremtidens klima i Danmark.

Cornwall er fuldt at enestående natur og er samtidig befolket af mennesker med en følsomhed og kærlighed til deres landskab, hvor de med stolthed har bygget godser, plantet og plejet smukke haver og parker, anlagt de korniske stendiger og nydt godt af de smukke kystlandskaber.

Turen skortede derfor ikke på storslåede naturoplevelser; fra klippeformationer i Lands End og Lulworth Cove over den fjerntliggende, dystre, lyngdækkede højlandshede i Bodmin Moor til de mange vidunderlige, grønne parker og haver. Rent fagligt var der tid til at nørde både stengærder og låger, planter og belægninger.

Dag 1

Første stop var et besøg hos Knepp Estate, der har fokuseret på Rewilding siden 2002 og dermed skabt et regenerativt landbrug med græsning, genintroduceret bævere og storke, floden der har fået lov til at slynge sig frit, og masser af vildt dyreliv der er flyttet af sig selv.

Al den friske, korniske luft gjorde os sultne, og vi indtog en dejlig frokost på Knepp Estate’s økologiske restaurant.

Herefter fulgte en spontan tur til West Dean Gardens, hvor vi gik på opdagelse i de smukke køkken- og urtehaver med væksthuse og mistbænke og i den landskabelige have med op til 340 år flotte, gamle træer.

Dagens sidste stop var ved Dorset Fossil Forest & Lulworth Cove, der er en naturlig bugt i den del af kystlinjen, som kaldes Jurassic Coast, eftersom der er særligt mange fossiler at finde.

Vi spiste en dejlig middag i området, inden vi kørte de sidste par timer videre til hotellet, der skulle huse os de næste par nætter.

Opland på studietur i Cornwall
The nature
Cliffs
Cornwall studietur1
Opland på studietur i Cornwall

Dag 2

Turens anden dag startede hos Eden Project, der har taget “efterbehandlingsplaner” et skridt videre. Eden Project var nemlig tidligere en udgravet lergrav uden jord eller planter, der er blevet udviklet til en smuk global have, der bl.a. består af store overdækkede biomer herunder en Regnskovsbiome, der er en af verdens største indendørs regnskove, samt en Middelhavsbiome, der viser floraen i middelhavsklimaet.

Hernæst gik turen videre til Glendurgan Gardens, hvor der er tre dale at gå på opdagelse i – alle fulde af en spændende blanding af eksotiske og hjemmehørende planter, en frugtplantage samt en historisk labyrint af kirsebærlaurbærhække. Vi endte med at vandre længere ned i dalen, der førte os til den lille landsby Durgan på Helfordfloden.

Derefter delte vi os op i to; nogle tog helt sydpå til Lands End. En legendarisk kornisk destination der med sine 60-70 meter høje granitklipper, markerer stedet, hvor de atlantiske strømme deler sig. Andre gik derimod på opdagelse i Mousehole, der betragtes som en af Cornwalls smukkeste fiskerlandsbyer med to små sandstrande inde i havnekajerne, der kun er tilgængelige ved lavvande, samt en lang stenstrand, der løber øst mod Penlee Point.

Vi mødtes igen om aftenen, hvor vi afsluttede dagen med et vidunderligt måltid på den stemningsfulde pub, Gurnard’s Head, på Cornwalls atlanterhavskyst mellem St. Ives og St. Just. Udover maden, stemningen og det gode selskab, var aftenens højdepunkt den smukke solnedgang og det fornemme besøg af pub’ens naboer (jvf. de lokale køer).

Studietur

Dag 3

Tredjedagens første stop var på den dystre, lyngdækkede højlandshede, hvor et betydeligt vejrskifte med skyer og blæst, blot forstærkede vores oplevelse af de ceremonielle stencirkler, The Hurlers, fra den tidlige bronzealder.

Herefter klarede det lidt op, og vi kørte til Landhydrock House and Garden, hvor vi havde en aftale med overgartneren, der viste os rundt i den smukke park, alt imens han fortalte om havens historie, der går tilbage til det 17. århundrede.

Umiddelbart efter kørte vi til havnebyen Padstow, hvor vi spiste en dejlig frokost på Rick Steins velbesøgte Seafood Restaurant.

Efter en god frokost var det blevet tid til at få lidt vind i håret og medvind på cykelstien. Vi kørte mod The Camel Trail; en rekreativ vandre- og cykelrute, der følger den gamle jernbanelinje. Stien omfatter naturlige skovområder og vilde marskområder og indbød til adskillige stop undervejs.

Dagen sluttede med en sjov og hyggelig middag og aften i hotellets restaurant, inden vi vendte snuden mod København den efterfølgende dag.

Alt i alt var det en vidunderlig tur og vi var allerede i gang med at summe over næste studietursdestination, inden vi igen havde indtaget tegnestuen på Tranevej.

Opland på studietur i Cornwall