drift_pleje

Ny afdeling skal sikre langtidsholdbar og bæredygtig drift af landskabsprojekter

Marts 2021

Som den første danske landskabstegnestue har OPLAND netop etableret OpDrift – en afdeling dedikeret til fremtidssikring af tegnestuens grønne projekter samt rådgivning om drift af eksisterende grønne arealer. Afdelingen er skabt på baggrund af tegnestuens grundlæggende holdning om, at projekterne først lige er begyndt, når anlægget afleveres.

”Det er i virkeligheden noget så simpelt som almindelig sund fornuft at etablere en afdeling som OpDrift – såvel økonomisk som bæredygtighedsmæssigt” fortæller direktør og partner hos OPLAND, Peter Juhl og fortsætter ”Drift og pleje er noget, vi har arbejdet med og haft fokus på i årevis. Det handler om at sikre projekterne gennem alle faser – og særligt i overgangen mellem anlæg og den klassiske drift, hvor vi desværre ofte ser, at vigtig viden og overlevering ryger mellem to stole, hvorfor landskabet derfor ikke opnår sit fulde grønne potentiale.”

Ved at have fokus på de enkelte projekters langsigtede drift, er det tegnestuens ambition at fungere som bygherres grønne tråd, der dels sikrer, at designidéen fastholdes og vedligeholdes også efter aflevering, dels sikrer bygherres investering i grønne arealer og dermed undgår, at de går til grunde og skal etableres på ny.

Erfaren landskabsarkitekt i front for afdelingen
Landskabsarkitekt MDL, Ane Wille Lunde bliver leder for afdelingen og vil med sin dybdegående erfaring indenfor området være med til at sikre projekternes grønne tråd fra de helt indledende faser til den løbende udvikling og drift.

”Jeg ser et kæmpe potentiale i at give drift og pleje en central rolle allerede i designfasen. De projekter, vi afleverer, skal være robuste på flere planer, og driften er super vigtig, når vores landskaber skal holde i længden. Det handler i virkeligheden om en holistisk udvikling af landskabet – og det er noget af det, jeg har stor erfaring med og som jeg glæder mig til at videreudvikle endnu mere i regi af OpDrift”, fortæller Ane. ”Drift og pleje” kan hos mange klinge lidt usexet og ikke lugte af de store kreative tanker eller bæredygtige tiltag. Men den lidt gammeldags tankegang skal ændres, hvis anlæg virkelig skal være ”grønne”, er tegnestuens budskab:
”Og har man fagligheden og redskaberne, så er driften lige så meget en del af den kreative proces som formgivning og materialevalg. Ligesom den for bygherre bliver både mere overkommelig og økonomisk bæredygtig. Det er vores faglige forpligtelse at viderebringe dette til vores bygherrer”, understreger Ane.

opdrift