Kranparken nordhavn mockup

Udearealer til BO-VEST’s afdeling Tranemosegård

Januar 2024

Almene udearealer – en særlig disciplin

Hos Opland udbygger vi hele tiden vores mangeårige erfaringer med renovering af almene udearealer, oftest i forbindelse med igangværende større renoveringer af boligmassen. Noget vi aktuelt er i gang med i Bo-Vests afdeling Tranemosegård – Moserne – i Brøndby.

Hos Opland ser vi udearealerne som en vigtig del af den samlede renoveringssag. Det er i udearealerne, beboerne mødes – enten på vej på arbejde, når de kommer hjem eller i weekenden, når der er tid til at slappe af udenfor og nyde solen. I langt de fleste almene boligbebyggelser er der et stort potentiale i at skabe bedre adgang til friarealerne og herigennem stimulere liv og aktivitet i haverummene.

Det der gør det almene særligt, er beboerne. Det er beboerdemokratiet, der er vores egentlig bygherrer på de enkelte sager. Og det er i samspillet med dem, vi udvikler og finder de gode løsninger til deres rekreative udearealer. En proces der er lige spændende hver gang, vi prøver den.

Vores arbejde med Tranemosegård

Sidste år vandt vi sammen med Einar Kornerup, Pålsson, Link Arkitektur og Dominia gennemførelsen af en stor helhedsplan for Tranemosegård – ”Moserne” – i Brøndby for Bo-Vest.

Som mange af efterkrigstidens bebyggelser, har landskabet omkring Moserne karakter af en grøn og frodig park-boligbyggelse. Lys, luft og grønne områder med mange store gamle træer, der skaber gode rammer for beboerne, er bare nogle af Mosernes eksisterende kvaliteter. Vi arbejder altid for at bevare så mange træer som muligt – det gælder naturligvis også i dette projekt. Der hvor det ikke er muligt, genanvender vi stammerne som træruiner ved legepladserne samt i brændestabler, de afskårne, mindre grene bruges i kvashegn.

I Moserne er der et stort potentiale for at skabe en bedre sammenhængskraft i området gennem et mere ensrettet materialevalg, nye tilgængelige stiforbindelser og opholdszoner samt en grønnere overgangszone mellem bygning og udeareal, ved både indgangsparti og haveside. Således får hver bloks indgangspartier deres egen karakter, som tager udgangspunkt i et særligt tema. Det kan f.eks. være stedsegrønne planter, hvidblomstrende planter, efterårsfarver, karakteristiske former mm. Hver blok markeres med sit eget karaktértræ, der passer til det valgte tema. Temaer og valg af karakteristiske træer udarbejdes i dialog med beboerne.

Biodiversitet, klima og arbejdet med driften

Fokus på biodiversitet er generelt steget markant de seneste år – det gælder ikke mindst for de almene boligforeninger. Vi har arbejdet med biodiversitetsplaner for en række forskellige foreninger, herunder Moserne. Arbejdet sker ved systematisk at kortlægge og registrere eksisterende forhold og på baggrund heraf udarbejde forslag til, hvordan disse kan forbedres. Noget vi altid anbefaler sker i samarbejde med den daglige drift, da det er dem, der har deres daglige gang ved ejendommene, og derfor har en uudnyttet vidensbank gemt.

Det er derudover også driften, der skal indarbejde de forskellige arbejdsgange i det daglige arbejde alt efter forudsætninger med personale og materiél. Vores erfaring viser, at udveksling af viden på tværs er vigtig for at få ambitionerne omsat til praktiske løsninger.

Vi vægter højt, at vores projekter bidrager til en højere grad af bæredygtighed og biodiversitet gennem et regenerativt landskab. Der er derfor tænkt forskellige tiltag ind i forhold til beplantningselementer til gavn for dyre- og plantearter. Derfor stiler vi altid efter at bevare og genanvende flest muligt af de eksisterende elementer ud fra både et bæredygtigt og økonomisk standpunkt – det kan være både belægningssten, bærelag, jord eller indretningselementer.

Sommerfugle, vilde bier og andre bestøvere og insekter er hårdt presset, fordi de mangler steder at leve og steder at finde føde i vores natur. Ved at forstærke den eksisterende naturs egenskaber, f.eks. variationer i artssammensætning, fugtighed, forskel mellem lys og skygge og arter kan vi skabe flere levesteder. For variation i landskabet giver plads til variation af liv, også for mennesker. Når vi etablerer disse habitater, som hjælper med at understøtte mange arter, sikrer vi vigtige trædesten for naturen og hjælper den med at sprede og etablere sig i nye områder.

Holdet på gennemførelsen af helhedsplanen på Moserne:

Bygherre: BO-VEST
Sted: Brøndby
Arkitekter: Link Arkitektur og Pålsson
Ingeniør: Dominia
Landskab: Opland
Entreprenør: Einar Kornerup