ny retspsykiatri sct.hans
Landskabsprojekt for Boligkontoret Danmark

Den nye retspsykiatri Sct. Hans ”Udsigten” i Roskilde er indviet!

Oktober 2021

Torsdag d. 7. oktober fik Regionsrådsformand Lars Gaardhøj æren af at klippe båndet til de nye bygninger og dertilhørende landskab. Den nye lukkede retspsykiatri rummer 126 enestuer, som med sine nye omgivelser med vægt på helende arkitektur og kontakten til det grønne skal støtte og hjælpe patienterne til at få det bedre og ruste dem til et liv efter indlæggelse.

I 2009 blev den politiske beslutning om en ny retspsykiatri taget og i 2012 vandt OPLAND sammen med totalrådgiver og arkitekt KHR Architecture A/S, Rubow Arkitekter A/S, Spangenberg & Madsen Rådgivende Ingeniørfirma A/S og Oluf Jørgensen A/S – Rådgivende Ingeniørfirma konkurrencen om at tegne den nye retspsykiatri. Efter en grundig brugerinddragelsesproces, projektering og 3 års udførelsesfase står de nye bygninger nu klar til tage imod patienter og personale.

Projektleder og partner hos OPLAND, Lars Alva-Jørgensen fortæller om det grønne fokus:

”Vi har i teamet haft fokus på den nære kontakt mellem bygning og omgivelser. Retspsykiatrien har en fantastisk placering med udsigt udover fjorden og de omkringliggende grønne områder fra de fleste steder i det nye byggeri. Det er en del af den helende proces for den enkelte patient hele tiden at have kontakt til det grønne – både visuelt fra fællesområder og stuer og praktisk med adgang til både store og små grønne haver. Patienterne vil derfor også få mulighed for at få jord under neglene med praktisk og meningsfuldt arbejde i patienthaverne, hvor de f.eks. kan hjælpe med at plante krydderurter til brug i køkkenet.”

Der har i det hele taget været lagt stor vægt på at skabe omgivelser, som virker hjemlige på trods af den høje sikkerhed i huset. Mange patienter er indlagt i flere år og har brug for trygge og overskuelige rammer at være i.

Patienter og medarbejdere fra de eksisterende, lukkede retspsykiatriske afsnit på Psykiatrisk Center Sct. Hans og Psykiatrisk Center Glostrup flytter ind i løbet af november måned. Dermed samles hele den specialiserede retspsykiatri i Region Hovedstaden på Sct. Hans.

patienthave sct hans