

Struktur og sund kultur skal forebygge stress hos OPLAND
Med støtte fra Velliv Foreningen sætter OPLAND i løbet af 2025 gang i et internt projekt, der skal forebygge stress og styrke trivslen blandt medarbejderne. Projektet har til formål at skabe ro, overblik og tryghed i en hverdag med stigende kompleksitet og større opgaver, og skal resultere i sunde arbejdsrutiner, klare rollefordelinger og en fælles struktur for arbejdsgange og projektstyring.
Bag initiativet står OPLANDs direktør Peter Juhl, der ønsker at sikre, at trivsel og arbejdsglæde forbliver en bærende del af virksomhedens identitet – også i en tid, hvor opgavernes omfang vokser, og samarbejdsformerne forandrer sig.
”Vi har generelt et stærkt fællesskab og en god kultur på tegnestuen. Men vi mærker tydeligt, at det bliver mere udfordrende at bevare overblikket, når vi i stigende grad arbejder på større projekter med flere medarbejdere involveret. Derfor har vi brug for en tydeligere struktur og nogle fælles arbejdsgange, der skaber tryghed og forudsigelighed i hverdagen,” siger Peter Juhl.
OPLAND har gennem de seneste år bevæget sig fra primært at arbejde med mindre opgaver til at løse mere komplekse projekter, som kræver tæt samarbejde på tværs af fagligheder. Det stiller nye krav til planlægning, koordinering og ledelse – og det er netop disse områder, projektet sætter fokus på.
Tryghed gennem struktur og forventningsafstemning
Projektet tager afsæt i ønsket om at skabe en sund kultur, hvor det er trygt at tale om arbejdspres og forventninger – og hvor det er muligt at justere i tide, før presset bliver for stort. Et vigtigt element er derfor også at arbejde med ledelse opad, så både teamledere og direktion løbende får indsigt i, hvordan opgaverne og belastningen opleves.
”Vi ønsker at opbygge nogle arbejdsgange, hvor det bliver naturligt og legitimt at give feedback opad i organisationen. Det er en vigtig forudsætning for, at vi kan reagere i tide og skabe balance,” forklarer Peter Juhl.
Derudover vil projektet undersøge, hvilke projektværktøjer og systemer der fungerer godt – og hvor der er behov for justering, så de passer til den måde, OPLAND arbejder på i dag. Målet er at skabe overblik og tydelighed – både på de store og små opgaver – med klare roller og realistiske tidsplaner.
Rådgivning og coaching skal forankre nye vaner
Projektet bygger på en kombination af ekstern rådgivning og coaching. Rådgivningen bidrager med viden om stressforebyggelse, ledelse i kreative vidensvirksomheder og adfærdspsykologi. Coachingdelen skal sikre, at indsigterne bliver omsat til konkrete handlinger og integreret i dagligdagen.
Medarbejdere og ledere vil i løbet af forløbet deltage i workshops og kompetenceudviklende aktiviteter med fokus på blandt andet personlige arbejdsrutiner, samarbejde, feedbackkultur og konflikthåndtering.
Projektet er skræddersyet i samarbejde med coach Johanne Louise Rosenquist, der er tilknyttet som ekstern konsulent. Hun bringer både erfaring med stressforebyggelse og viden om organisatorisk forandring, og hun vil være central i både facilitering og implementering.
Et åbent og langsigtet trivselsfokus
Ifølge Peter Juhl er projektet en naturlig forlængelse af det arbejde med trivsel, som allerede er i gang på tegnestuen. Men det markerer også en ambition om at gøre trivsel til et strategisk indsatsområde – og ikke blot noget, der tages op, når problemer opstår.
”Vi har tidligere arbejdet med forebyggelse af stress, men nu ønsker vi at tage det næste skridt og systematisere vores tilgang. For os handler det om at sikre kvalitet i opgaveløsningen, samtidig med at vi passer på hinanden. De to ting hænger uløseligt sammen,” siger han.
OPLAND ønsker samtidig at være en aktiv stemme i den offentlige samtale om trivsel i kreative brancher med håbet om at inspirere andre i branchen.
”Vi står som branche og som samfund over for store trivselsudfordringer. Vi kan ikke løse dem alene, men vi kan starte med os selv. Det her er vores bud på, hvordan man kan kombinere arkitektur af høj kvalitet med en sund forretning og medarbejdere i trivsel,” afslutter Peter Juhl.